În luna Mai 2021 s-a înființat prima farmacie socială din România, situată în centrul Comunei Sângeorgiu de Mureș, la doar câțiva kilometri de Târgu Mureș. Pe lângă autorizația din partea Ministerului Sănătății, Farmacia Socială a obținut în iunie 2021, de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, atestatul de “întreprindere socială” , astfel respectând întocmai criteriile economiei sociale, conform art. 8 alin.(4) din Legea nr. 219/2015, alocând minimum 90% din profitul realizat scopului social și rezervei statutare.
„Este nevoie de tine pentru a face bine!”
Sloganul farmaciei spune tot despre conceptul în jurul căruia a luat naștere această idee: “Este nevoie de tine pentru a face bine!”, altfel spus este nevoie de ajutorul oferit de fiecare dintre noi pentru a ajuta cât mai multe cazuri sociale, fiecare pacient ne ajută să ne atingem obiectivele sociale. Medicamentele și produsele comercializate nu sunt nici mai scumpe, nici mai ieftine ca în alte unități farmaceutice, Farmacia Socială fiind o unitate independentă care nu primește în prezent subvenții sau fonduri europene de la nicio institutie și care a obținut atestatul de întreprindere socială eliberat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru respectarea criteriilor economiei sociale, alocând minim 90% din profitul realizat scopului social și rezervei statutare. Farmacia eliberează rețete compensate și gratuite prescrise în orice județ din România (atât CAS, cât și OPSNAJ) și prepară rețete magistrale și oficinale în laboratorul propriu, autorizat de Ministerul Sănătății.
Profit nu înseamnă neapărat bani!
“Pentru noi, profit nu înseamnă neapărat bani! Profit înseamnă satisfacția de a ajuta pacienții aflați în situații dificile. Farmacia Socială este prima farmacie din România care a obținut atestatul de “întreprindere socială”, respectând principiile economiei sociale, și astfel reușim în fiecare zi să transformăm profitul financiar în profit social. Pacienții trebuie să știe că de fiecare dată când cumpără un produs de la această farmacie, fac și o faptă bună. Pentru început, Farmacia Socială susține activitățile de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Târgu Mureș cu care a încheiat un parteneriat în acest sens. Medicamentele necesare rezidenților sunt asigurate GRATUIT de Farmacia Sociala și astfel Căminul face lunar economii importante și poate organiza excursii si activitati de socializare pentru rezidenti.”, declară Marius Dumitrescu, administratorul farmaciei.
Mai mult, în data de 27 August 2021, la Târgu Mureș, a fost semnat un protocol pentru asigurarea necesarului de medicamente prescrise prin rețete compensate a unui număr de 62 de persoane persoane vârstnice, cu venituri mici și dependențe de îngrijire la domiciliu din evidența Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș. Acest lucru se va realiza prin angajamentul Farmaciei Sociale de a suporta integral, din profitul realizat, restul de plată a rețetelor parțial compensate.
Parteneriatul dintre prima farmacie socială din România și Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș presupune implicarea activă a ambilor parteneri în vederea susținerii campaniilor de educație privind sănătatea, prin organizarea programului “Școala de sănătate” și totodată, editarea și distribuirea ziarului bilingv român-maghiar „Sănătatea-Egészség”.
„Scopul principal al acestui protocol este asigurarea necesarului de medicamente prescrise prin rețete compensate, prin intermediul angajamentului Farmaciei Sociale de a suporta integral, din profitul realizat, restul de plată pentru cazurile sociale luate în evidență de către Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș. La momentul semnării acestui protocol, un număr de 62 de persoane vârstnice, beneficiari ai serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu, aflate în evidența Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, cu venituri mici, vor fi beneficiarii direcți ai acestui protocol. În funcție de amploarea angajamentului asumat, avem în plan extinderea acest demers și la nivelul celorlalte servicii aflate în subordinea Direcției noastre.” a declarat Andreia Moraru, Director Executiv al Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș.
Mai multe informații despre cazurile sociale: https://farmaciasociala.ro/farmacie-cazuri-sociale
Începând cu luna august 2021, Farmacia Socială poate să livreze gratuit la domiciliu, cu ajutorul voluntarilor, medicamente necesare pacienților cu dificultate de deplasare care locuiesc în Târgu Mureș, Sângeorgiu de Mureș și localitățile limitrofe.
Pentru a maximiza resursele financiare destinat cazurilor sociale, urmărim creșterea veniturilor prin campanii de educație si de marketing dar și prin scăderea cheltuielilor. În acest sens, am obținut deja eliminarea unor cheltuieli lunare precum serviciile de contabilitate, comisioanele bancare, semnătura electronică, întreținerea casei de macat, mentenanța softului de farmacie, serviciile de medicina muncii si SSM/PSI etc.
Până în prezent avem 24 de parteneri care participă la maximizarea profitului destinat cazurilor sociale, prin diminuarea cheltuielilor farmaciei: Banca Transilvania, Pharmec Healthcare Software, Webteam Hosting, MedPharma, DID Secure, Quality Serv Prest, Consilium Broker, Cyber Cont Expert, NetSpace, Dani All Consult, NeoPrivacy, Estamp, Faktum Service, Fleurane, Centrul Mediconsult, Specta Impex, Management Certification, SSM.ro, Digisign, Creativa Advertising, Consultia, Conferinte.ro, FGO.ro si Vavian Pharma.
Teste antigen Sars-Cov-2 GRATUITE pentru persoanele vârstnice
La sfărșitul lunii August 2021, Farmacia Socială a reușit obținerea autorizării prin Direcția de Sănătate Publică Mureș, a unui centru autorizat de testare antigen Covid19, care va funcționa începând cu luna septembrie a.c. Toți pensionarii cu venituri mici, sub 1000 lei lunar, beneficiază de gratuitate în cadrul acestui centru. Pentru această nouă activitate, a fost amenajat un spațiu distinct de spațiul farmaciei care va fi utilizat doar pentru testarea antigen, cu teste puse la dispoziție de Ministerul Sănătății. Orice persoană interesată se va putea programa telefonic, începând cu data de 30.08.2021, la numărul de telefon 0265/311511 sau pe site-ul www.farmaciasociala.ro, taxa de testare antigen fiind în cuantum de 50 de lei. Tuturor pacienților li se va elibera un certificat cu rezultatul testului, recunoscut de Ministerul Sănătății și celelalte instituții, conform legislației actuale.
Cum puteți sprijini și Dumneavoastră prima farmacie socială din România?
Nu trebuie să faceți nimic special, vă recomandăm să ne vizitați în calitate de pacient, să ne cunoașteți și să achiziționați strict produsele de care aveți nevoie de la Farmacia Socială și în felul acesta ajutați la creșterea fondului destinat cazurilor sociale.
Dacă sunteți o companie sau o instituție publică ne puteți contacta pentru a identifica o modalitate prin care puteți deveni un ambasador sau un partener și să sprijiniți astfel dezvoltarea primei farmacii sociale din România. Nu putem decat sa va sugeram ce puteți face pentru a susține aceasta initiativa antreprenoriala de pionierat, lasand la latitudinea Dumneavoastra de a identifica si directii de colaborare
În schimb vom promova acest parteneriat prin comunicate de presă, prin amplasarea siglei Dumneavoastră în incinta farmaciei ca partener, pe site-ul farmaciei (https://farmaciasociala.ro/parteneri-farmacia-sociala) si pe blog si pe publicatiile periodice (Ziarul Sanatatea) care vor fi distribuit gratuit.
Anual veti primi raportul administratorului in care va fi detaliat modul in care au fost cheltuit profitul obtinut, sustinand aceste cazuri sociale.
Scopul principal al Farmaciei Sociale constă în îmbunătățirea condițiilor de viață a întregii comunități și asigurarea serviciilor de sănătate de înaltă calitate, respectând standardele de etică și de profesionalism, implicându-se activ pentru a crește nivelul de educație sanitară, pentru a diminua efectele negative asupra mediului înconjurător și pentru a îmbunătăți accesul la medicamente și la servicii medicale.
Proiectele ambițioase nu se opresc aici, Farmacia Socială are ca obiective pentru următorul an să finanțeze distrugerea medicamentelor expirate preluate gratuit de la pacienți, lansarea unei bănci de medicamente în parteneriat cu un ONG, pentru ca oamenii să poată dona medicamentele încă în termen de valabilitate și care pot fi folosite de persoane în nevoie, deschiderea unui punct de lucru într-o comunitate izolată, înființarea unui centru mobil de screening de sănătate și lansarea unei publicații periodice pentru a crește nivelul de educație sanitară al comunității.
Mai multe detalii gasiți pe site-ul www.farmaciasociala.ro sau la telefon 0265311511.
Persoana de contact: Marius Dumitrescu, marius@farmaciasociala.ro, 0769041200
Proiectele ambițioase nu se opresc aici!
Pentru următoarea perioadă ne-am propus
- să participăm active la modificările legislative necesare pentru a impulsiona antreprenorii sociali,
- finanțarea distrugerii medicamentelor expirate preluate gratuit de la pacienți, prin amplasarea de containere,
- lansarea unei bănci de medicamente în parteneriat cu un ONG, pentru ca oamenii să poată dona medicamentele încă în termen de valabilitate și care pot fi folosite de persoane în nevoie
- deschiderea unui punct de lucru într-o comunitate izolată si amplasarea unui container cu masini de spalat si detergent
- înființarea unui centru mobil de screening de sănătate
- lansarea unei publicații periodice pentru a crește nivelul de educație sanitară al comunității.