(VIDEO) Interviu Deak Elida, Director General Adjunct DGASPC Mureș

Asociația SURYAM a lansat acest proiect, în luna Octombrie 2021, pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș.

Una dintre instituțiile cele mai implicate în combaterea fenomenului mamelor minore, dar și în procesul de ajutoare a acestora este Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș. Deak Elida, director adjunct, a avut amabilitatea de a ne acorda un amplu interviu. Îi mulțumim pentru timpul alocat și pentru toate informațiile pe care ni le-a furnizat.

Fenomenul este complex, complicat și de multe ori implică multe instituții ale statului, așa cum recunoaște și Deak Elida, care ne vorbește de nu mai puțin de 19 organisme care fac parte dintr-o echipă locală intersectorială. Menirea acesteia este de a evalua constant situația în privința tinerelor care ajung mame prea repede, dar și pentru a acționa împreună pe mai multe paliere – asistență socială, medicală, protecția copilului, prevenirea fenomenului sau acțiuni concrete prin centrul maternal al județului. 

Direcția de asistență socială are în administrate, de altfel, singurul centru maternal din județ, unde anual 24 de tinere beneficiază de sprijin complet  –  de la medicamente și recuperate medicală la sprijin psihologic și îndrumare vocațională.  Din aceste mame, tot anual, 6 – 8 sunt mame minore care ajung aici prin referire directă prin spitalele din județ, poliție sau asistenții sociali și medicali din sate. 

Analiza echipei sectoriale arată că fenomenul are mai  multe cauze, iar sărăcia nu este neapărat cel mai mare factor ca incidență. Deseori fetele abandonează școala pentru a se încadra în câmpul muncii, pentru a-și întemeia o familie conform tradițiilor comunitare sau, uneori, sunt victimele unor abuzuri.

 Mai mult, lipsa informațiilor din anumite comunități sau chiar refuzul acestora de a fi vizitate de mediatori sanitari duc la exacerbarea fenomenului. În acest sens, anul acesta  DGASPC a venit în sprijinul a cinci primării din județul Mureș care nu au mediatori sanitari, prin organizarea unei campanii de informare și conștientizare pentru comunitate. 

De altfel, planuri pentru adresarea fenomenului există, la fel și proiecte precum cel organizat cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Târgu Mureș, Fundația Buchner, care vizează peste o sută de mame tinere de pe raza orașului. 

Spre viitor, Deak Elida privește cu speranță, în cadrul echipei sectoriale pregătindu-se un proiect de conștientizare și informare a tinerilor, nu doar a fetelor. La fel ca mulți alți specialiști, crede că educația și conștientizarea este cea mai importantă unealtă, iar comunitățile au deseori cel mai mare rol. 

9 Shares: