Salvaţi Copiii – proiect de reducere a sarcinilor în rândul minorelor, în judeţul cu 931 de mame adolescente

Organizaţia Salvaţi Copiii Mureş intenţionează să extindă în judeţ proiectul de succes, implementat împreună cu Primăria comunei Râciu, de reducere a numărului sarcinilor în rândul minorelor, după ce statisticile arată că Mureşul avea, în anul 2019, 931 de mame adolescente, cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani, iar cifrele din 2020 par a fi la fel de îngrijorătoare.

“Judeţul Mureş se situează pe primul loc în ceea ce priveşte numărul mamelor adolescente, cu 931 de mame cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani, dintre care 555 sunt sub 18 ani. Deci, potrivit statisticilor INS, se consideră mame adolescente persoanele până la 19 ani. Mureşul este urmat în acest top de judeţele Dolj (838), Braşov (830), Iaşi (733), Bacău (720), Constanţa (687), cele mai puţine sarcini în rândul adolescentelor fiind în Gorj (190) şi Tulcea (187). Vârsta medie la naşterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale devaforizate din România este de 16 ani la prima naştere şi de 18 ani la al doilea copil. Sunt tinere mame care, la nici 23 de ani împliniţi, nasc deja al cincilea copil. Datele cercetării comunitare realizate de Organizaţia Salvaţi Copiii România arată că 74% dintre gravidele sau mamele din aceste comunităţi au alocaţia copilului ca principala sursă de venit a familiei”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedinta Salvaţi Copiii Mureş, dr. Meda Neagoe.

Aceasta a spus că mamele adolescente provin din familii defavorizate şi din acest motiv au acces limitat la servicii şi îngrijire medicală, fapt ce se reflectă şi asupra sarcinilor.

“Ratele mortalităţii infantile din ţara noastră sunt excesive raportat la alte ţări europene. Vârsta medie a naşterii primului copil în cazul mamelor minore din zonele rurale defavorizate din România este mai mică de 16 ani. Sunt mame care, la nici 23 de ani împliniţi, nasc deja al cincilea copil. Riscul de prematuritate este agravat de lipsa accesului la servicii medicale”, a arătat Meda Neagoe.

La nivel naţional, Salvaţi Copiii România derulează proiecte în 16 judeţe unde a lucrat în 60 de comunităţi rurale defavorizate, cu 56.000 de mame, gravide şi copii până în 5 ani, iar din acest an a extins modelul de intervenţie integrată şi în Republica Moldova.

Meda Neagoe a precizat că dintre cele 199.720 de naşteri înregistrate în România în 2019, 749 provin de la fete sub 15 ani şi 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani şi că statisticile arată că unu din zece nou-născuţi din România provine din mame adolescente. Acest fapt situează România în topul european, întrucât ţara noastră deţine aproape un sfert dintre mamele sub 18 ani (23%) din toată Uniunea Europeană.

Cel mai de succes proiect din judeţul Mureş pentru protejarea mamelor minore şi pentru preîntâmpinarea sarcinilor în rândul minorelor este S.E.N.S. (Siguranţă prin Educaţie pentru Nutriţie şi Sănătate), se derulează în comuna Râciu, cu sprijinul Salvaţi Copiii Mureş, sub coordonarea unei angajate la Primăriei, Nicoleta Baciu.


Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES


“Avem în derulare proiectul S.E.N.S. pentru sănătatea şi educaţia mamelor minore şi a copiilor cu vârsta între 0 şi 6 ani. Am început acest proiect în 2017 şi am constatat că, de-a lungul anilor, am adus îmbunătăţiri comunităţii, iar mamele minore au conştientizat importanţa contracepţiei. Sunt şi acum în comunitate mame care necesită sprijin, deci vom continua proiectul. Am început cu importanţa alăptării, a vaccinării la mamele minore, identificarea a fost foarte grea în comunitate, fiindcă mamele minore provin din familii vulnerabile, fiindcă, la rândul lor, nu au avut sprijin. Avem astfel mame minore care au 3-4 clase, la fel cum au avut mamele şi bunicile lor. Eu merg în comunitate aproape în fiecare după amiază (…) munca de asistent social este una de teren, merg indiferent de zi sau de oră. Am fost doi ani în comunitate împreună cu domnul primar, care pe atunci era consilier local şi aşa am reuşit să implementăm acest proiect la Râciu. Fireşte, am sprijinul şcolii, bisericii şi a medicilor de familie. Încerc să le fac să înţeleagă că o sarcină înainte de vârsta de 18 ani poate să fie una cu probleme, se poate naşte un copil cu nevoi speciale şi că cea mai importantă este prevenţia. Dar nu îmi reuşeşte de fiecare dată, de aceea sunt încă mame minore”, a declarat Nicoleta Baciu.

Asistenta socială a spus că mamele minore sunt ajutate cu haine, alimente, medicamente, cu programări la medic pentru analize, dar mai ales sunt îndemnate să îşi educe copiii, la rândul lor.

În plus, Nicoleta Baciu organizează şi cursuri de educaţie parentală, la care sunt invitaţi şi taţii, care, de asemenea, sunt foarte tineri.

“Copiii au nevoie de ambii părinţi, chiar dacă trăiesc în uniune consensuală. Două cupluri s-au căsătorit deja, ei trebuie să fie deschişi ca eu să pot să îi ajut (…) Îmi propun să continui proiectul fiindcă îmi doresc ca mămicile minore şi cele care au unul sau doi copilaşi şi trecut deja de vârsta majoratului să îşi continue studiile, fiindcă unele au 3-4 clase, iar în susţinerea acestui proiect a venit şi Primăria Râciu. Dorim să facem un proiect să le ajut să termine studiile, să facă nişte cursuri, iar copilaşii din proiectul SENS îmi doresc să ajungă tineri cu studii, iar acum mă zbat să le fac pe mame să înţeleagă că este foarte importantă educaţie şi sănătatea. Am început cu 35 de mămici minore, şase încă sunt minore, două dintre acestea au deja doi copii”, a precizat Nicoleta Baciu.

Spre exemplu, Ana Maria are 23 de ani şi are deja trei copii, un băiat de 5 ani, un băiat de 3 ani şi o fetiţă de un an şi a intrat în proiectul SENS în urmă cu patru ani.

“Am avut nevoie de ajutor, fiind minoră atunci am avut nevoie de sprijin şi am continuat. Provin dintr-o familie cu mai mulţi copii, mama mea a murit când aveam 4 ani şi am crescut doar cu tata. Am renunţat la şcoală, am făcut 8 clase, am mers şi la liceu dar nu am apucat să îl termin. Vreau să îmi continui studiile, să îmi găsesc un loc de muncă să îmi cresc copiii. Lunar primim alimente, medicamente, de câte ori avem nevoie de ceva o sunăm şi ne dă sfaturi. pentru mine e benefic acest proiect”, a declarat Ana Maria.

O altă mămică din Râciu este Ştefania, care are 18 ani, are o fetiţă de doi ani şi acum este însărcinată cu al doilea copil.

Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES


“Provin dintr-o familie cu 10 fraţi şi am renunţat foarte devreme la şcoală, am numai trei clase. Am avut o afecţiune la inimă şi nu mă puteam trezi dimineaţa şi părinţii mă trezeau, ier eu mă puneam la loc în pat. Ei nu au mai insistat şi eu nu am mai mers la şcoală… Nu am trecut prin greutăţi atât de mari fiindcă m-a ajutat doamna Nicoleta şi părinţii. Tatăl copiilor are 19 ani şi abia s-a reîntors din străinătate, acum locuim împreună şi mă susţine să îmi reiau studiile”, a spus Ştefania.

De asemenea, Maria-Pamela are acum 26 de ani şi doi copii şi a intrat în programul SENS când era adolescentă, după ce a avut primul copil la vârsta de 16 ani.

“Am fost ajutată cu alimente şi cu tot ce a avut nevoie copilul. Am 5 clase şi, dacă se va putea, voi merge mai departe la şcoală. Nu m-am gândit la o meserie, dar s-ar putea să mă ajute şcoala. Doamna Nicoleta m-a ajutat cu tot ce am avut nevoie la copil, alimente, cu orice. E foarte bine să ştii că ai un sprijin”, a spus Maria-Pamela, care le-a îndemnat pe mamele tinere să aibă grijă de copii.

Primarul comunei Râciu, Ciprian Belean, a spus că proiectul SENS este unic a nivelul judeţului Mureş şi îl susţine din toate puterile, întrucât consideră că e nevoie de dezvoltarea laturii sociale şi de ajutorarea celor aflaţi în dificultate şi, mai ales, de introducerea unor ore de educaţie sexuală în şcoli.

Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES

Acum câţiva ani, când eram consilier local, m-am implicat în viaţa comunităţii şi am fost alături de Nicoleta Baciu în acest proiect. Acolo unde legea ne permite, ne implicăm şi financiar. Trebuie să avem în continuare discuţii, întâlniri, pentru că este esenţial şi important ca tinerele să conştientizeze ce nu este bine şi facem acest lucru prin compartimentul de asistenţă socială. Sunt de acord şi aş susţine cursurile de educaţie sexuală în şcoală. Da, sunt de acord, fiindcă informaţiile circulă foarte repede, copiii au acces la internet, văd atâtea lucruri şi e nevoie să ştie şi să cunoască riscurile, la ceea ce se expun. Este o necesitate, pentru că altfel o să ne trezim, aşa cum a am avut cazuri în şcoală, cu mămici minore. Trebuie să fie o linie bine stabilită şi din partea Guvernului şi ministerelor”, a susţinut Ciprian Belean.

O cercetare realizată de Salvaţi Copiii România, pe un eşantion de 640 de gravide şi mame adolescente din 46 de comunităţi rurale din 16 judeţe din România, a stabilit că 39% dintre mamele şi gravidele adolescente din zonele rurale defavorizate au afirmat că nu au efectuat analizele recomandate în sarcină, din cauza lipsei accesului la servicii medicale şi/sau a resurselor financiare necesare, iar 87% dintre acestea nu au utilizat nicio metodă contraceptivă.

Potrivit cercetării, 16,3 ani este vârsta medie a naşterii primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate, cele cu mai mult de un copil au în medie 18,1 ani la naşterea celui de-al doilea copil, 19,5 ani la al treilea, 20,9 ani la al patrulea şi 22,9 ani la cel de-al cincilea copil.

Despre taţi, cercetarea a evidenţiat că aceştia au în medie 20,4 ani, iar 72% din tinerele fete şi femei intervievate afirmă că locuiesc într-o cameră sau cel mult două, împreună cu alte persoane din familie, fapt ce indică precaritatea condiţiilor în care trăiesc ele şi copiii lor.

În plus, 55% din mamele şi gravidele adolescente apreciază că veniturile le ajung doar pentru strictul necesar, 74% dintre ele afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocaţia copilului, iar 58% dintre respondente apreciază că perioada de pandemie a afectat negativ şansele adulţilor din familia lor de a lucra (în munci ocazionale sau cu ziua), în comparaţie cu luna februarie a anului 2020.

SURSA: AGERPRES (A, AS – autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu) 

6 Shares: