(VIDEO) Interviu Alina Costache, psiholog

„ E nevoie de un sat ca să crești un copil” spune un vechi proverb românesc. Și ni-l aduce aminte Alina Costache, psiholog de meserie, și un om extraordinar de care prinzi drag chiar din primele momente de conversație.  A acceptat să ne povestească câte ceva despre ce se întâmplă în mintea, și de ce nu, sufletul unui copil care primește vestea sarcinii. 

 A fi mamă nu este ușor la nicio vârstă, profesia de mamă este una pe care o înveți, este vorba de multe ori despre un control al impulsurilor, ai nevoie de informații, de sprijin nemijlocit al celor din jur.  Un bebeluș, în primele trei luni de viață are mare nevoie de atingerea fizică, de contactul vizual și senzorial cu mama sa, tot ce este întreprins se reflectă în procesul de dezvoltare, practic copilul este oglinda mamei. 

”Un zâmbet egalează cu un zâmbet, o încruntare atrage un reflex la copil care înseamnă că ceva nu este bine”, copilul absoarbe toate informațiile codificate în gestica noastră, ne spune Alina Costache. 

Lipsa acestor gesturi conduce la deficiențe în dezvoltare, iar dacă mama nu este pregătită pentru această perioadă, problemele nu întârzie să apară. 

Și cum să fie pregătită o mamă de doar 14 – 16 ani?

Ultimele studii despre dezvoltarea umană arată că maturitatea este atinsă abia în jurul vârstei de 25 de ani, deși debutul pubertății tinde să intervină mai repede, chiar și la 8 ani, spune psihologul. Deci, ce pregătire cognitivă și înțelegere a situației poate avea o mamă încă minoră?

Multe dintre fetele mame idealizează bebelușul, cred că primesc o jucărie, o ființă pe care să o iubească și de la care să primească înapoi dragoste necondiționată, mai ales dacă mama provine dintr-un mediu arid, rece, în care sentimentele sunt puse deoparte.  

Însă, responsabilitățile și greutățile nu întârzie să apară și de aici și micile drame individuale. 

Apar soluțiile drastice, renunțarea la copil și plasarea în grija statului, a familiei extinse în cel mai fericit caz. Din păcate multe dintre aceste tinere provin din comunități sărace, departe de orașe, acolo unde chiar și serviciile de bază lipsesc. 

Psihologul Alina Costache observă însă și ceva interesant, la zece ani după nașterea unui copil, mamele tind să revină în sistemul de învățământ, să reia studiile în măsura posibilităților. Și asta chiar este cel mai bun lucru posibil. Prin educație se rup aceste cercuri repetitive, în care se evită discuțiile despre sex, educație sanitară, contracepție.

Mesajul psihologului pentru tinere – „viața este foarte frumoasă și un copil este o minune, dar este un dar la vârsta potrivită. Sexul și copiii sunt pentru adulți, pentru vârsta maturității, așteptați, informați-vă de metodele contraceptive, luați informații, duceți o viață frumoasă ca atunci când vine copilul la timpul potrivit, să fiți sănătoși cu toții.”

Asociația SURYAM în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ a lansat în luna Octombrie 2021, acest proiect pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș

1 Shares: