(VIDEO) Interviu Dr. Meda Neagoe, Președinte „Salvați Copiii” Filiala Mureș

Meda Neagoe face o mică pauză, mă privește adânc chiar dacă prin intermediul unui ecran și încearcă să își adune cuvintele, îmi vorbește de o fetiță de 13 ani cu un copil de patru luni. Este vizibil impresionată de acest caz, vorbește lent și cald. Medic oftalmolog și președinte al filialei locale a organizației „Salvați Copiii”, a acordat consultații de specialitate copiilor din cadrul centrului „Materna” din Târgu Mureș. Așa a cunoscut mămica de doar 13 ani. 

“Avea probleme oftalmologice și povesteam cum să facem să fie bine, să învețe să scrie și să citească. 

„Salvați copiii” este organizația care în acest sfârșit de an ne-a arătat adevărata față a fenomenului mamelor adolescente/minore. Un studiu comprehensiv bazat pe experiența din teren, pe cazurile sociale pe care le au în evidență, pe conlucrarea cu autoritățile de profil.

  Iar cifrele nu mint, din nou. Asta deoarece situația este neschimbată de ani de zile, iar profesioniștii văd aceeași poveste întâmplându-se mereu și mereu. Cel puțin din 2007, an în care asociația a pornit acest proiect pilot referitor la sănătatea mamei și a copilului în 16 comunități din România.

În județul Mureș a pornit în Râciu, acolo unde proiectul încă funcționează, și Band, dar aici proiectul s-a oprit,motiv pentru care asociația mureșeană caută o nouă comunitate unde să activeze în acest sens.  Practic, prin intermediul unor asistenți sociali, mediatori sanitari, asistenți medicali, asociația dorește să țină legătura cu comunitatea, să informeze și să acorde sprijin oricărei mămici, indiferent de vârstă și număr de copii. Este vorba de servicii de bază, deplasarea la medici, analize de laborator, asistență medicală pe timpul sarcinii, ajutoare materiale la nașterea copilului, alimente, sprijin în obținerea documentelor și multe altele. 

 „În Râciu nu mai avem mame minore, dar asta nu înseamnă că nu mai avem probleme” spune Meda Neagoe trecând în revistă acțiunile asociației. 

931 mame adolescente mureșence sunt trecute în datele Institutului Național de Statistică, dintre care 555 sunt minore conform altor date de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș. Cu aceste informații, culese la nivel național, organizația apasă accelerația în schimbarea politicilor publice și a diverselor programe naționale pentru ca ajutorul dat mamelor și copiilor să fie mai lesne și adecvat diferitelor situații. 

Ca om, Meda Neagoe pledează pentru mai multă informare în spațiu public, tinerele trebuie să înțeleagă ce înseamnă să devii mamă, ce drepturi au și ce viitor își pot crea prin educație. Cât despre comunități, le vede ca un puzzle în care fiecare are rolul său bine definit ca tabloul să se întregească, ca împreună să acționeze pentru binele acelor copii.

Asociația SURYAM în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ a lansat în luna Octombrie 2021, acest proiect pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș

1 Shares: