(VIDEO) Interviu Magda Bercea, director Crucea Roșie Mureș

„Dacă cineva mi-ar fi spus acum 30 de ani, acum 20 de ani că suntem în situația în care suntem, după toată munca pe care am depus-o, după tot efortul, elanul pe care l-am depus în activitatea noastră, nu aș fi crezut” spune cu amărăciune Magda Bercea, director al filialei locale mureșene a Crucii Roșii, într-un interviu video despre mămicile minore. Este un profesionist desăvârșit, care de zeci de ani lucrează în comunitățile defavorizate și nu numai, dar mai ales și-a dedicat viața educației informale, fie că este vorba despre primul ajutor, fie despre educația sanitară complexă.  

Pare de necrezut, dar acum 30 de ani, acțiunile de educație sexuală și informațiile din spațiul public despre contracepție erau mai numeroase. Un proiect susținut de guvernul Statelor Unite a ajutat comunitatea mureșeană să ajungă la informații necunoscute până atunci pe acest teren. De atunci și până acum lucrurile pare că s-au pierdut, organizațiile mai continuă această muncă, iar printre ele Crucea Roșie Mureș. „Munca noastră și a celorlalte organizații pe aceste teren reprezintă doar o picătură față de ceea ce este nevoie” recunoaște Maga Bercea, trecând în revistă și câteva soluții necesare în această tematică. 

Educație copiilor începând din grădiniță, acolo unde diferențele dintre băieți și fete ar trebui explicate mai clar, ore de educație sanitară la fiecare nivel de învățământ, specialiști invitați la orele de dirigenție pentru ca întâlnirea să fie una plăcută pentru elevi, dezinhibată și plină de informații.  Ore de educație sexuală pentru părinți și comunități, organizate în așa fel încât discuțiile să ajungă și la acei tineri care au renunțat la școală. 

O altă idee născută din realitatea din teren, spune Magda Bercea, este nevoia de a înființa mai multe centre de zi pentru mamele minore pentru ca și asistența psihologică să fie la îndemână, pe lângă ajutoarele materiale. Deseori aceste mame se confruntă la rândul lor cu afecțiuni medicale, cu nașteri premature, grija copiilor cu dizabilități, toate sarcini grele pentru un copil devenit subit părinte. 

Eliminarea barierelor de comunicare părinți – copii ar ajuta, să conștientizăm că nu este o rușine să ne învățăm copiii cum să se comporte în anumite contexte, să cunoască care sunt responsabilitățile acțiunilor lor și consecințele pe viață. 

Mesajul Magdei Bercea pentru comunitate este simplu, dar cu atâta mai puternic „haideți să lăsăm deoparte falsa pudoare și să facem ceva pentru că este tare nevoie”. 

Asociația SURYAM în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ a lansat în luna Octombrie 2021, acest proiect pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș

2 Shares: