Maria Koreck, președinta Asociației „Divers” din Târgu Mureș lucrează de zeci de ani în comunitățile defavorizate, cunoaște problemele și întrevede soluțiile, dar recunoaște că ajutorul pe care îl poate oferi o organizație non-guvernamentală este limitat, deseori depinzând de câte un proiect care se desfășoară doar pentru o perioadă de timp.
În comunitățile marginalizate, problema mamelor minore este o realitate cruntă în condiții de nedescris, cocioabe sau barăci care găzduiesc familii întregi, lipsa alimentelor și a apei potabile, minusuri de nedescris pe toate planurile. Din experiența sa, Maria Koreck ne spune că înainte de a acționa cu orice măsură trebuie să cucerești încrederea oamenilor, să nu le fie teamă că ar exista repercusiuni la acțiunea „de bine” pe care o propui: copilul să nu fie luat de autorități, tatăl să nu fie arestat pentru că a întreținut relații sexuale cu o minoră, mama să nu fie luată din comunitate.
Aspectele multiple comportă o conduită adecvată, oricum nu poți ajuta fără a fi lăsat, iar asta este ce organizațiile nonguvernamentale din sfera socială ne spun de ani de zile. Și totuși nu putem lăsa mamele minore să se descurce singure pentru că de multe ori familia nu are cum sau nu are cunoștințele necesare să o facă.
„Știu un caz, o fată care a născut și care a primit la externarea din spital o hârtie cu o adresă unde ar fi trebuit să se prezinte peste o lună” spune Maria Koreck vizibil încruntată de amintirea acestui episod. ”Cum să lași un bebeluș nou născut fără asistență în prima lună, fără să o vadă cineva pe mamă în perioada asta?”. Asociația „Divers” a intervenit aici, cu ajutor material și sprijinul de care era nevoie în situația dată, probabil nu ultima oară.
Deseori vede cazuri în care tinerele de 16 ani abia așteaptă să plece de acasă deoarece trăiesc în familii numeroase, la școală nu au rezultate și se simt marginalizate, iar singura soluție li se pare întemeierea unei familii. În lipsa informațiilor de planning și a educației sexuale, situațiile se repetă. Deseori.
Care ar fi rezolvarea, acolo, la rădăcina problemei?
Maria Koreck răspunde „echipe flexibile formate din organizații și autorități – direcțiile sociale, cele de protecția copilului, primării, care pot rezolva probleme chiar și cu un telefon, care se mișcă repede și au soluții.” Statul a eșuat pe mai multe paliere, spune mai departe, dar e nevoie de parteneriate pentru soluții pentru că aceste comunități marginalizate nu au cum să se ajute singure.
Mesajul pe care ni-l trimit reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale ne îndeamnă ca noi, societatea, să renunțăm la judecăți de valoare și dacă alegem să ajutăm să o facem cu gândul curat, empatic, pentru că situațiile sunt complexe, grele și, uneori, tragice. Și este atât loc pentru bine, voluntariat și grijă unul față de celălalt!
Asociația SURYAM în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ a lansat în luna Octombrie 2021, acest proiect pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș